Η θεωρία του χάους επιβεβαιώθηκε και πάλι περίτρανα τις τελευταίες μέρες! Μόνο οι συντεταγμένες άλλαξαν και αντί η πεταλούδα να ανοιγοκλείνει τα φτερά της στην Κίνα, σύμφωνα με το γνωστό παράδειγμα, βρέθηκε στην Νέα Υόρκη, να προκαλεί από κει αναταραχή στις διεθνείς αγορές και πονοκέφαλο στις Βρυξέλλες.
Ο Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρος-Καν, αναμενόταν στις Βρυξέλλες την περασμένη Δευτέρα για μια από τις πλέον σοβαρές συνεδριάσεις του ΔΝΤ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αφορούσε άμεσα και καθοριστικά και την Ελλάδα. Αλλά πρόλαβε να τον συλλάβει η Αστυνομία της Ν. Υόρκης, μέσα σε αεροπλάνο της Air France, λίγο πριν την απογείωση, με τις κατηγορίες, αρχικά, για απόπειρα βιασμού, επίθεσης και ομηρίας μιάς εργαζόμενης στο ξενοδοχείο που διέμενε. Το κερασάκι στην τούρτα: ο συγκεκριμένος άνδρας έχει επιδείξει παρόμοια συμπεριφορά σεξουαλικής παρενόχλησης και στο παρελθόν, είναι δηλαδή αυτό που λένε, «κατ΄εξακολούθηση»! Ο παγκόσμιος εξευτελισμός του από τα αδειφάγα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) ήταν, από τη στιγμή που έγινε γνωστό το περιστατικό, άνευ προηγουμένου και οριστικοποιεί έτσι εκτός των άλλων και το άδοξο και ταπεινωτικό τέλος της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας και των όποιων πολιτικών φιλοδοξιών του στη Γαλλία.
Δεν θα σταθώ στην πράξη – ο βιασμός, αν αποδειχθεί, είναι έγκλημα! – ούτε στις εικόνες, που δείχνουν τον πρώην ισχυρό άνδρα του ΔΝΤ, με τα χέρια πίσω, δεμένα με χειροπέδες, να φέρεται προς το Δικαστήριο. Ένα ράκος δεν προσφέρεται για σχολιασμό. Για την εργαζόμενη μητέρα απ΄την άλλη, όσα λόγια συμπαράστασης δεν φτάνουν να περιγράψουν το δράμα.
Συνειδητοποιώ δε για ακόμη μιά φορά, πόσο πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για τον ευρωπαϊκό νομικό μας πολιτισμό, όσον αφορά στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιαίτερα στην προστασία της αξιοπρέπειας του ανθρώπου στην προκειμένη περίπτωση. Οι όποιες αποκλίσεις απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Βεβαίως τιμωρεί ο νόμος και στην Ευρώπη με κάθειρξη τον βιασμό, αλλά προστατεύει τον «ύποπτο για βιασμό», όσο το δικαστήριο δεν έχει ακόμη αποφασίσει οριστικά και αμετάκλητα για την συγκεκριμένη πράξη, θέτοντας παράλληλα, όλες τις προϋποθέσεις για μια δίκαιη δίκη. Είναι, παρεμπιπτόντως, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (έστω κάποιες Πολιτείες), που διατηρούν ακόμη σε ισχύ την «εσχάτη των ποινών», όταν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες έχει προ πολλού καταργηθεί η θανατική ποινή.
Χωρίς αντίρρηση: Οι παράνομες πράξεις, όπου και να συμβαίνουν,όσο γνωστά και «παγκόσμια» κι αν είναι τα πρόσωπα, πρέπει να τιμωρούνται. Να σπάσει και η «ομερτά», που θέλει να αποσιωπιούνται εγκλήματα, όπως ο βιασμός, χάριν της οικογενειακής ειρήνης – γιατί λαμβάνει χώρα και στο ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον! – ή, χάριν της καριέρας – συχνό το φαινόμενο – στο επαγγελματικό περιβάλλον!
Απλά, καθώς έρχεται στο νου μου το γνωστό περιστατικό από το Ευαγγέλιο του Ιωάννη (κεφάλαιο 8, εδάφια 3-11), περί του επικείμενου λιθοβολισμού της «επ΄ αυτοφώρω συλλειφθείσης μοιχευομένης» γυναίκας, αναρωτιέμαι για τον βαθμό υποκρισίας των πάσης φύσεως υπευθύνων-συμπλεκομένων, από τα ΜΜΕ, τους δικαστές, συνηγόρους, ως εμάς τους «καταναλωτές».
Και τότε, στα χρόνια του Χριστού, είχαν φέρει μια άμοιρη γυναίκα, κατηγορούμενη για μοιχεία, μπροστά στον Χριστό, ζητώντας να συναινέσει στον δημόσιο λιθοβολισμό της, όπως όριζαν οι απάνθρωποι νόμοι της εποχής και – φευ! – μόνο για την γυναίκα! Εκείνος είπε, τότε, το μεγαλειώδες και ανεπανάληπτο, «Όποιος από σας είναι αναμάρτητος ας ρίξει το πρώτο λιθάρι!».
Ένας-ένας οι κατήγοροι της γυναίκας απομακρύνθηκαν με σκυμένο το κεφάλι και «υπό της συνειδήσεως ελεγχόμενοι» …
No tags
Ioanna Sahinidou · 21/05/2011 at 18:43
Χαίρομαι για το άρθρο αυτό. Παρόμοιες σκέψεις περνούσαν από το μυαλό μου αυτές τις μέρες. Σε ευχαριστώ που τις εκφράζεις με την ανθρώπινη πλευρά τους αλλά και τη νομική. Ποιος θα μπορούσε να γράψει ένα κείμενο για ένα γεγονός που συντάραξε την παγκόσμια κοινή γνώμη με τίτλο: “Το πέταγμα της πεταλούδας”; Η Αλτάνα…Καθώς συζητούσαμε το θέμα στην οικογένεια νομίζω ότι οι γυναίκες έχουμε διαφορετική ευαισθησία σε θέματα ανθρώπινης αξιοπρέπειας….