Το άκουσα και μου άρεσε πολύ ο συσχετισμός! Μιλώντας ο επικεφαλής του συνδέσμου γερμανών βιομηχάνων, κ. Χανς Πέτερ Κάιτελ, την περασμένη Τρίτη στην γερμανική τηλεόραση αναφέρθηκε στον μυθικό ήρωα, Θησέα, και στην επιτυχία του να εξοντώσει τον Μινώταυρο, που έτρωγε τα νιάτα της πατρίδας του, της Αθήνας. Δεν κήρυξε τον πόλεμο τόνισε, που άλλωστε είχε αποδειχθεί μάταιος, ούτε και το έπαιξε «πανούργος Οδυσσέας». Πόνταρε πρωτίστως και απλά σ΄αυτά που είχε και μπορούσε μόνος του να διαθέσει. Έδωσε τον αγώνα του και πέτυχε παρά τις αντικειμενικές αντιξοότητες και δυσκολίες. Θυμάστε την ιστορία; Νέο παιδί, όμορφο προφανώς, γενναίο με καρδιά και βασιλόπουλο συν τοις άλλοις. Είχε τους στόχους του και ξεκίνησε με την πανοπλία του από την Αθήνα, με έναν και μόνο σκοπό, να σκοτώσει τον Μινώταυρο. Ήθελε να σώσει την πατρίδα του, με ό,τι μέσον εκείνος διέθετε Καθ΄οδόν, βέβαια του προέκυψε και η Αριάδνη, η όμορφη βασιλοπούλα, η οποία τον ερωτεύτηκε, πίστεψε στους στόχους του και του ορκίστηκε, πως θα τον ακολουθούσε στον τόπο του και θα έμεναν για πάντα μαζί. Έβαλε, λοιπόν το γυναικείο μυαλό της να δουλέψει, για να εξασφαλίσει αυτό το «μαζί». Τα υπόλοιπα είναι λίγο – πολύ γνωστά. Του έδωσε ένα κουβάρι το οποίο ξετυλίγοντάς το θα έβρισκε τον δρόμο για την έξοδο από τον Λαβύρινθο και για την αγκαλιά της. Τα εντός του Λαβυρίνθου δεν ήταν δική της δουλειά, αλλά του Θησέα … Η επιχείρηση είχε αίσιο τέλος τουλάχιστον, ως προς τον στόχο του Θησέα να εξουδετερώσει το τέρας και να ελευθερώσει την πατρίδα του από το δυσβάστακτο χαράτσι.
Στο ίδιο δελτίο ειδήσεων, που έδειχνε αποσπάσματα από την επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού στο Βερολίνο, τη βδομάδα που μας πέρασε, άκουσα την γερμανίδα Καγκελάριο να μιλάει με πάθος για «απόλυτο σεβασμό και εκτίμηση» στις θυσίες που κάνουν οι έλληνες, για κάθε δυνατή συμπαράσταση και την διαβεβαίωση «για κάθε, μα για κάθε βοήθεια που θα επιθυμούσαν οι έλληνες από την Γερμανία».
Να πω την αλήθεια, ξαφνιάστηκα, γιατί μέχρι προχθές η γερμανίδα Καγκελάριος ήταν της γνώμης «άσε τους νεκρούς να θάψουν τους εαυτούς τους», όταν αναφερόταν στην οικονομική κρίση και συγκεκριμένα στην ελληνική. Αμέσως μετά τη δήλωσή της, το γερμανικό δελτίο ειδήσεων γέμισε Ελλάδα! Μέσα από ένα ρεπορτάζ παρέλασαν μαγευτικές ακρογιαλιές, απάνεμα λιμανάκια και όμορφοι άνθρωποι, γερμανοί κυρίως, που εξηγούσαν, γιατί έχουν κάνει την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα τους. Μα τι όμορφη χώρα που έχουμε!
Νάναι ο τουρισμός ο μίτος της Αριάδνης που θα μας βοηθήσει να βγούμε από την τωρινή οικονομική κρίση; Δεν ξέρω αν αρκεί αυτό να ανατρέψει τους συλλογισμούς των οικονομολόγων περί «πρωτογενούς πλεονάσματος» κλπ. Αλλά και πάλι, τι άλλο καλύτερο δικό μας και με προοπτική έχουμε να προσφέρουμε;
Τα καλά νέα δεν σταματούν όμως εδώ. Λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα η γερμανική Βουλή ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία την επέκταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, ένα θέμα που αφορούσε άμεσα την Ελλάδα. Ενδογερμανικά ήταν κάπως και ψήφος εμπιστοσύνης προς την γερμανική κυβέρνηση, που την υποστήριξε σθεναρά και η αντιπολίτευση. Όχι γιατί ξαφνικά, ως άλλες Αριάδνες, ερωτεύτηκαν οι ευρωπαίοι πολιτικοί την Ελλάδα, αλλά γιατί, όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, αυτό επιτάσσει την δεδομένη αυτή στιγμή, το συμφέρον και της δικής τους πατρίδας καθώς και της Ευρώπης γενικότερα. Περιμένουμε, λοιπόν, όλα αυτά τα λόγια να γίνουν σύντομα και πράξεις. Εύχομαι μόνο να μη κλείσουμε εμείς οι ίδιοι τον δρόμο προς την έξοδο, όπως πολλές φορές έχει συμβεί στο παρελθόν.
Και το τελευταίο: ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στην οριακή ομιλία του στο Στρασβούργο προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την περασμένη Πέμπτη, εξέφρασε την απόλυτη αισιοδοξία του για το κοινό μέλλον και την ανάγκη όλοι μαζί ενωμένοι, «από το Παρίσι μέχρι το Βερολίνο και από την Αθήνα, ως την Λισαβόνα και το Δουβλίνο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, να βοηθήσουμε να ξεπεραστεί η κρίση.
Κλείνοντας την βαρυσήμαντη για την ΕΕ, όπως χαρακτηρίστηκε στα ξένα μέσα ενημέρωσης, ομιλία του, ο κ. Μπαρόζο αναφέρθηκε στον Νέλσον Μαντέλα και στην προτροπή του: «Κάτι μας φαντάζει αδύνατο, ως την στιγμή που το βλέπουμε με τα ίδια μας τα μάτια να πραγματοποιείται. Ας το κάνουμε, λοιπόν!». Για την Ευρώπη, για μας, συμπλήρωσε την σκέψη του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πολλά τα καλά μαζεμένα, τα εκτός Ελλάδος εννοώ. Τρίβω τα μάτια μου, για την βδομάδα που πέρασε!
Τι θα κάνει ο Θησέας, όμως, είναι το ζητούμενο …
No tags
Πολίτης χώρας των "έξυπνων πουλιών" · 02/10/2011 at 14:51
Θα εννοείς τον Μινώταυρο του ασήκωτου κρατικού μηχανισμού και του υπέρογκου γραφειοκρατικού δημοσίου. Ναι. Τέρμα στα ψέματα, τέρμα στα προνόμια. Τέρμα στη στην ασυδοσία ενός κράτους τέρας που τρώει τα παιδιά του. Οι έλληνες να ψάξουμε εναλλακτικούς τρόπους πλουτισμού!
Ioanna Sahinidou · 03/10/2011 at 07:36
Αλτάνα έχεις το χάρισμα να μας ανάβεις σπίθες ελπίδας, μέσα στο σκοτάδι μας. Πολλοί σαν το Θησέα υπόσχονται ότι θα σώσουν την πατρίδα, αν ακούς τους πολιτικούς και τον πρωθυπουργό τον ίδιο μιλούν με χαμόγελα, με αυτοπεποίθηση: Η Ελλάδα πάει καλά ούτε λίγο ούτε πολύ μας λένε…Δεν έχω γνώσεις οικονομικές, νομικές και άλλες για να κρίνω τις εξελίξεις. Ξέρω ότι το Δημόσιο χρωστά 50 000 euro στο γιατρό γιο μου, η κλινική που εργάζεται του χρωστά άλλα τόσα γιατί στηρίζεται στα ταμεία που δεν την πληρώνουν και άρα και εκείνη δεν πληρώνει…Στο γιατρό άντρα μου επίσης το Δημόσιο χρωστά 50 000 euro. Ξέρω ότι φίλοι, γείτονες, συγγενείς οικογενειάρχες με παιδιά και μακρόχρονη υπηρεσία απολύονται κάθε μέρα. Τα χαράτσια σε μισθούς, σε συντάξεις με κάθε τρόπο καθημερινά μας πίνουν το αίμα. Ο κάθε Θησέας είτε Έλληνας πολιτικός είτε η Γερμανία, είτε το ΔΝΤ ξαφνικά αγαπάνε την πατρίδα μας, την θεωρούν 1η η 2η πατρίδα τους έχουν “«απόλυτο σεβασμό και εκτίμηση» στις θυσίες που κάνουν οι Έλληνες, υπόσχονται κάθε δυνατή συμπαράσταση και διαβεβαιώνουν «για κάθε, μα για κάθε βοήθεια που θα επιθυμούσαν οι Έλληνες από την (Γερμανία) κλπ, κλπ»”
Δεν πιστεύουμε πια κανέναν Αλτάνα. Κανένας δεν θα ενδιαφερόταν για την Ελλάδα αν δεν φοβόταν το ντόμινο που θα ακολουθήσει αν η Ελλάδα βουλιάξει. Κάθε μέρα Έλληνες μορφωμένοι φεύγουν για Κύπρο, για Αυστραλία, για τα χωριά τους να καλλιεργήσουν τους μπαξέδες τους. Οι χαμηλόμισθοι και οι συνταξιούχου πέρασαν τα όρια αντοχών. Οι μετανάστες φεύγουν για τις πατρίδες τους. Μια όμορφη, νέα, μαχητική δημοσιογράφο Αλβανίδα έλεγε: Η Αλβανία αναπτύσσεται θα έρθετε οι Έλληνες να δουλέψετε εκεί. Όσοι Αλβανοί διέθεσαν τα λεφτά τους στην Ελλάδα για να σπουδάσουν τα παιδιά τους εδώ υποφέρουν μαζί μας. Δεν μπορούν να απαιτήσουν, να διαδηλώσουν γιατί δεν φρόντισε το κράτος να έχουν τα βασικά δικαιώματα.
Ξέρω ότι μόνο στους μύθους πολλοί σαν το Θησέα θέλουν να σώσουν την πατρίδα τους. Αριάδνες προσφέρουν κουβάρια για να βρουν αυτοί το δρόμο τους. Οι Μινώταυροι τρύπησαν τις τσέπες μας, τρώνε τις σάρκες μας, ο κάθε Θησέας ξεδιπλώνει το δικό του κουβάρι για να βρει έξοδο στο δικό του αδιέξοδο. Ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Ταξιτζής έλεγε: Έχω βιοτεχνία στο όνομα της γυναίκας μου, δεν πληρώνω εφορία, δεν κόβω αποδείξεις, έχω το σπιτάκι στο χωριό, εξοχικό αυθαίρετο στη Ραφήνα. Τι άλλο θέλω. Ο Τρίτσης μας έλεγε ότι η “αυθαιρεσία” είναι προϊόν της ιδιοφυΐας του Έλληνα για να επιβιώσει.
Οπωσδήποτε η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, αλλιώς θα είχαμε χορέψει το χορό του Ζαλόγγου. Ευχαριστούμε Αλτάνα που με τις σπίθες σου μας βοηθάς να διατηρούμε την ελπίδα… σήμερα το πρωί είχα κέφια και σου έγραψα, σε φιλώ
Έραστος · 04/10/2011 at 02:26
Ιωάννα μου, έχεις δίκαιο να παραπονιέσαι ότι δεν μας αγαπάνε οι ξένοι, αλλά μόνο τον εαυτό τους, και ότι κοιτάζουν το συμφέρον τους. Αυτοί καλά κάνουν. Εμείς, τι κάναμε τόσα χρόνια; Και τώρα που η χώρα μας πάει κατρακύλα, απεργούμε, φωνάζουμε στους δρόμους σα τα μικρά παιδιά και έχουμε την απαίτηση, το περιβήτο “κράτος” να εξακολουθεί να μας πληρώνει μισθούς κλπ. Το κράτος που τόσο καιρό κοιτάζαμε πώς να κλέψουμε παίζοντάς το μάγκες σαν τον ταξιτζή που για να τρέξει το ταξί απαιτεί να υπάρχουν δρόμοι και να είναι και σε καλή κατάσταση γιατί αλλοιώς πως θα βγεί το μεροκάματο … Αλβανία θα γίνουμε, Ρουμανία. Να κυκλοφορούμε στους δρόμους δε θα μπορούμε, γιατί θα φοβόμαστε την ανομία του δρόμου. Ούτε στα αυθαίρετά μας δε θα νοιώθουμε σιγουριά. Και κανένας ευρωπαίος δε θα μας λυπάται πιά. Το παίξαμε έξυπνοι θεωρώντας τους κορόιδα επενδύοντας στα ψέμματα μας και στη κουτοπονηριά μας, αλλά χάσαμε. Δεν μας δίνουν πιά σημασία. Άν δε σώσουμε μόνοι μας τους εαυτούς μας, κανένας δε θα μας σώσει. Προς το παρόν δε βλέπω κανέναν Θησέα στον ορίζοντα, μόνο τσαρλατάνους … Δυστυχώς
ΓΩΓΩ ΚΑΡΚΑΝΙΔΟΥ · 03/10/2011 at 21:40
Αλτανα ευχαριστουμε για το τόσο αισιόδιξο κείμενο.Είναι αλήθεια ο τουρισμός είναι “ο μίτος της Αριάδνης “και στην παρουσα κρίση.Αρκεί το ελληνικό δημόσιο να αφήσει τον κόσμο να δουλέψει.Μέσα στον πανικό που επικρατεί δυστυχώς αυξάνεται η γραφειοκρατία αντί να μειώνεται.Ετσι το να στήσεις μια επιχείρηση στην Ελλάδα είναι απίστευτα οδυνηρό.Θα χρειαζόσουν δυο ζωές για να ξεπεράσεις όλη την παράνοια που επικρατεί.Ασε που επιτέλους ο τουρισμός για να αποδώσει πρέπει να σταματήσει η “αρπα κόλλα “νοοτροπία.
Οσο για τους φίλους μας τους Γερμανούς δεν μας αγάπησαν ξαφνικά.Απλώς “δρυός πεσούσης…πας Γερμανός εμπορεύεται” … και μάλιστα σε εξευτελιστικές τιμές!
Αλτάνα · 04/10/2011 at 15:11
Την ελπίδα, Γιατρέσσα μου, την δολοφονούν συχνά-πυκνά στη νιότη της και έτσι δεν προφταίνει να πεθάνει από μόνη της! Σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή, άκουσα, ότι χθες συναντήθηκαν ο έλληνας υπουργός πολιτισμού και τουρισμού και ο πρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε. (έχει μάλλον να κάνει με τον τουρισμό) προκειμένου να “σχεδιάσουν μία ενιαία στρατηγική για τον ελληνικό τουρισμό” για τα επόμενα δέκα χρόνια, επειδή, κατά τον κ. υπουργό, ο τουρισμός “αποκτά καινούργια βαρύτητα στην ελληνική οικονομία”! Κάλλιο αργά παρά ποτέ, θα μου πεις, αλλά θα προφτάσουμε, με μια χώρα που αργοπεθαίνει περιμένοντας τη δόση της; Λεφτά υπάρχουν, είπε,τα έχουν οι έλληνες επιχειρηματίες , αλλά δεν θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα για τους λόγους που τόσο γλαφυρά γράφεις, Γωγώ.
Ο δε υπουργός Εθνικής Οικονομίας ξεσπάθωσε και πάλι πριν λίγο ισχυριζόμενος, ότι δεν πάμε μπροστά, λόγω “Διεθνούς Δυσπιστίας” προς την χώρα μας!
Πάντα οι άλλοι μας φταίνε! Cherchez la femme …