Ο δήμαρχος Βρυξελλών, κ. Τίλεμανς, σε πλήρη συνεννόηση με άπαντες τους δημοτικούς συμβούλους της πόλης καθώς και με τις εισαγγελικές αρχές πέτυχε ώστε να τεθεί σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου ένας νόμος, που θα επιβάλει πρόστιμο ως και 250 Ευρώ σε άτομα που συμπεριφέρονται με απρέπεια σε δημόσιους χώρους. Δεν αφορά μόνο σε συνηθισμένες περιπτώσεις καυγάδων και συμπλοκών μετά ή άνευ τραυματισμού στους δρόμους, αυτά συμβαίνουν σε κάθε μεγαλούπολη και είναι θέμα της αστυνομίας να τους μαζέψει σηκωτούς ή να καλέσει το ασθενοφόρο. Τον Δήμαρχο άλλα τον ενόχλησαν και σαν καλός νοικοκύρης έβαλε τα δυνατά του, όσο περνάει από το χέρι του βέβαια, να βάλει τάξη στα του οίκου του. Δεν άδει, σκέφτηκε, σε μια πόλη που θέλει να ονομάζεται πρωτεύουσα της Ευρώπης, να ακούγονται ύβρεις στους δρόμους και απρεπείς χαρακτηρισμοί που προσβάλουν το δημόσιο αίσθημα και κάνουν τους διερχόμενους να κοκκινίζουν από ντροπή και τις μαμάδες μετά περισσής σπουδής να κλείνουν τα αυτιά των παιδιών τους. Αφήστε πια τα άσεμνα πειράγματα προς τις γυναίκες και δεν πρόκειται για τα αθώα «κομπλιμέντα». Πρέπει να διορθωθεί η κατάσταση, τόνισε. Όλα αυτά τα απαράδεκτα δεν εμφανίστηκαν βέβαια ξαφνικά και αιφνιδίως, ώστε να γίνει άμεση και συλλογική προσπάθεια να κατασταλούν με την θέσπιση ειδικού νόμου. Αλλά να, οι τόσοι αστυνομικοί στις Βρυξέλλες δεν είχαν το κίνητρο να τα καταπολεμήσουν γιατί παρέμειναν ατιμώρητα μέχρι σήμερα … λόγω φόρτου εργασίας των Δικαστηρίων! Αυτό το αίσθημα ατιμωρησίας λοιπόν για τα μικρά και καθημερινά, που συμβαίνουν στους δρόμους και στις πλατείες των Βρυξελλών και προσβάλουν την πόλη και τους κατοίκους της, θέλησε, συν τοις άλλοις, ο Δήμαρχος να ικανοποιήσει.
Αλλαγή σκηνικού τώρα: Σ΄ ένα μπαλκόνι , σε κωμόπολη της Ελλάδας , με καλή παρέα και στο φόρτε της η συζήτηση. Κάτω στην πλατεία εισβάλει ξαφνικά ένα τσούρμο από αγόρια και κορίτσια δώδεκα-δεκατριών χρόνων. Ήταν κοντά μεσάνυχτα και μας παραξένεψε το θέαμα, αλλά το αποδώσαμε στο καλοκαίρι και στην γλυκιά βραδιά. Ξεσήκωναν τον κόσμο από τις φωνές, αλλά και πάλι είπαμε, παιδιά είναι. Δεν πιάναμε τι συζητούσαν μόνο σκόρπιες λέξεις έφταναν στα αυτιά μας. Και ξέρετε από αυτές που ακούγονται σε κάθε δρόμο και πλατεία. Το ένα παιδί ονομάτιζε το άλλο με την μία και μόνη «γνωστή» απανταχού της Ελλάδας λέξη λες και όλοι είχαν το ίδιο όνομα. Τα «κοσμητικά» επίθετα έδιναν και έπαιρναν, μα όταν άρχισαν να παίζουν καρπαζιές μεταξύ τους, έτσι για πλάκα και μάλιστα αγόρια να χειροδικούν κατά των κοριτσιών, που κι εκείνα βέβαια ανταπέδιδαν, δεν κρατήθηκα και ήμουν έτοιμη, «αφ΄ υψηλού» να επέμβω. Με συγκράτησαν οι υπόλοιποι της παρέας με το επιχείρημα, «είσαι καλά, θα τους έχεις μετά κάθε βράδυ εδώ, έτσι από αντίδραση»!
Μπορεί ο νόμος του Δημάρχου των Βρυξελλών να πετύχει και το εύχομαι ολόψυχα, ίσως να γίνει παράδειγμα και σε κάποιους δήμους στην Ελλάδα, γιατί όχι! Από φόβο για το πρόστιμο να προσέχει ο καθείς το στόμα του, λοιπόν. Νόμος και φόβος δηλαδή σε αγαστή συνεργασία; Μήπως αυτό δεν γίνεται παντού; Αλλά εκεί θα στηριχθεί η κοινωνία; Πού ήταν, μεσάνυχτα, οι γονείς των παιδιών της πλατείας, δεν τα αναζήτησαν; Τι γλώσσα να μιλάνε, άραγε, στο σπίτι τους και ποιες οι συμπεριφορές μεταξύ τους; Γιατί, ας μη γελιόμαστε, από το σπίτι ξεκινάει η διδασκαλία της σωστής συμπεριφοράς και ο σεβασμός προς το άτομο. Είναι θέμα παιδείας να μη θέλεις, εν προκειμένω, να βρίζεις και να προτιμάς να προσφωνείς τον άλλον με το όνομά του αντί για το πασίγνωστο και προσβλητικότατο ελληνικό επίθετο. Είναι θέμα παιδείας να είσαι ευγενής και να μη προσβάλεις τον διπλανό σου. Είναι θέμα παιδείας να μη θέλεις να κρύβεσαι πίσω από την ανωνυμία για να απειλήσεις και να βλάψεις, χωρίς λόγο. Είναι θέμα παιδείας να θέλεις να είσαι σωστός πολίτης και χρήσιμος στην κοινωνία που ζεις. Σου γίνεται με το χρόνο τρόπος ζωής κι ας σου κοστίζει κάποιες φορές αυτό. Αξίζει όμως, για τη δική σου αξιοπρέπεια προπάντων!
No tags
Admin comment by altana · 16/09/2012 at 18:24
From N.Ch. :Αν το πρόστιμο αυτό εφαρμοζόταν στην πράξη στην Ελλάδα ο κ. Στουρνάρας θα κάλυπτε την τρύπα για τα 31 δισ.
Admin comment by altana · 16/09/2012 at 18:27
From G.K.Tι να πω για τον δήμαρχο Βρυξελλών!Με εντυπωσίασε το γεγονός.Αλλά μακάρι να λύνονταν όλα με απλή εφαρμογή κάποιων νόμων.Βέβαια εδω έχουμε ατιμωρησία για άλλα κι άλλα…Τα δικά μας δικαστήρια δεν “προφταίνουν” άλλα κι άλλα εγκλήματα σ’αυτή τη χώρα.Μέχρι να φθάσουμε να ευαισθητοποιηθούμε επισήμως για τον τρόπο που αποκαλεί ο ένας τον άλλο μου φαίνεται θα περάσουν αιώνες!
Polyxeni Bouki · 16/09/2012 at 19:01
Δυστυχώς, αυτός ο τρόπος έκφρασης θεωρείτο ‘απελευθέρωση’ από την ‘υποκριτική συμπεριφορά’ παλαιοτέρων χρόνων – ακόμα κι από τη δική μου εποχή ως νέα, ήταν οι μορφωμένοι που χρησιμοποιούσαν τέτοιο λεξιλόγιο σαν ένδειξη ελευθερίας έκφρασης. Ήταν της μόδας, κατάντησε συνήθεια και κατέληξε καθημερινότητα , όπου κάποιες λέξεις έχουν χάσει πλέον την έννοιά τους και ο χρήστης δεν έχει ουσιαστική συνείδηση του τι πραγματικά λέει.
Αλτάνα · 16/09/2012 at 21:04
From I. S. :Πάσχουμε από έλλειψη αρχών, ηθικής, αξιών, μέτρου & ορίων. Για τις σύγχρονες κοινωνίες νόμιμο είναι ότι δεν ενοχλεί τον άλλο. Το νόμιμο είναι ηθικό πάντα; Καλός ο Δήμαρχος των Βρυξελλών, αλλά όπως γράφεις Αλτάνα με νόμους θα αποκτήσουμε αξίες & συμπεριφορές; Ελευθερία είναι να ενεργείς σεβόμενος και τον άλλο. Ποια είναι τα όρια του καθενός, ποιος τα ορίζει;
Φοβάμαι ότι αν εφαρμοστούν οι ιδέες του Δήμαρχου για να περισώσει τη Δημόσια αιδώ το πρόβλημα θα μεταφερθεί αλλού…
Admin comment by altana · 16/09/2012 at 21:38
From I.S.:Η οικογένεια θα διδάξει τα παιδιά της, οι μανάδες, οι γιαγιάδες. Σε Συνέδριο Χριστιανών γυναικών το 1996 μετά το γκρέμισμα του τείχους του Βερολίνου & το άνοιγμα των Α χωρών συνάντησα μια Ρωσίδα νέα κοπέλα & τη ρώτησα: Πώς διατήρησες τη χριστιανική πίστη αφού οι εκκλησίες ήταν κλειστές στη Ρωσία & Άγιες γραφές δεν υπήρχαν; Μου απάντησε: Από τη μαμά & τη γιαγιά μου. Συγκλονίστηκα! Το ερώτημα που παραμένει είναι: Ποιοι θα διδάξουν τις οικογένειες όταν η έννοια “οικογένειᔨείναι ντε μοντέ σήμερα & όταν τα παιδιά βομβαρδίζονται από άπειρες άλλες επιρροές;
Admin comment by altana · 17/09/2012 at 13:38
From George K. :θερμά συγχαρητήρια για το καλογραμμένο άρθρο σου. Θαυμάσια η πρωτοβουλία του Δημάρχου των Β., άσχετα αν έχει αποτελέσματα. Στην Ελλάδα οι νόμοι δεν εφαρμόζονται. Εδώ και καιρό υπάρχει νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημοσίους χώρους αλλά οι ίδιοι οι βουλευτές είναι οι πρώτοι που τον παραβαίνουν. Συμφωνώ με την Ιωάννα Σαχινίδου. Η παιδεία ξεκινά από το σπίτι, μάλιστα η χριστιανική. Ευθύνη έχουν: Γονείς, εκκλησία, εκπαιδευτικοί. Καλό είναι το άρθρο σου αυτό να μπει σε κάποια ελληνική εφημερίδα. Να το στείλεις σε μορφή επιστολής σε εφημ. όπως ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΒΗΜΑ. Πιστεύω θα είχα την άδεια σου να το στείλω και σε μια ημερησία εφημερίδα της Κατερίνης. Κάποιοι πιστεύω να προβληματιστούν.
—
Anonymous · 17/09/2012 at 17:55
From Virginia A. :Την ημέρα που το άκουσα στις ειδήσεις η παρουσιάστρια σχολίσαε αστειεύομενη¨Μα εμείς στην Ελλάδα λέμε κάποιες λέξεις στους φίλους μας χωρίς απαραίτητα να τους βρίζουμε!” Υπάρχει περίπτωση να δεχτεί ο Έλληνας την ευθύνη του;“