[whohit]Main[/whohit]

From Brussels With Love | Blog

Apr/13

7

Αλλαγή χρήσης

Église_Sainte-Catherine_de_BruxellesΣτο κέντρο των Βρυξελλών βρίσκεται μια εκκλησία, η Sainte-Catherine, χτισμένη το 1854. Ο αρχιτεκτονικός της ρυθμός απροσδιόριστος, κάτι ανάμεσα σε γοτθικό και μπαρόκ. Μου άρεσε την πρώτη φορά που την επισκέφτηκα, όπως μου άρεσε και η ομώνυμη πλατεία μπροστά της. Μετά την Sablon βέβαια, ένας όμορφος τόπος για καφεδάκι, στα υπαίθρια τραπεζάκια της. Το 1950 θέλησαν να την κατεδαφίσουν και στη θέση της να δημιουργήσουν ένα πάρκινγκ αυτοκινήτων, δεδομένης και της ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής. Οι άνθρωποι, όμως, που εκκλησιάζονταν εκεί αντέδρασαν έντονα και η τότε δημοτική αρχή των Βρυξελλών, στην οποία ανήκει ιδιοκτησιακά η εκκλησία, παραιτήθηκε των σχεδίων της. Το 2011 έκλεισε οριστικά και από τότε οι συσκέψεις και οι προτάσεις περί της χρήσης της διαδέχονταν η μια την άλλη. Την Παρασκευή άκουσα στις ειδήσεις ότι ελήφθη η οριστική απόφαση για διατήρηση του κτιρίου μεν, συγχρόνως δε αποφασίστηκε η αλλαγή της μέχρι τούδε χρήσης του. Τουτέστιν από εκκλησία θα μετατραπεί σε κλειστή αγορά! Το αιτιολογικό: Πολύ λίγοι την χρησιμοποιούσαν πλέον, ως εκκλησία, και κινδύνευε να καταρρεύσει από την έλλειψη συντήρησης! Όπως και στις δικαστικές αποφάσεις, καμιά φορά το αιτιολογικό πονάει περισσότερο από το «δια ταύτα» …

Υπολογίζεται, ότι κάπου τριάντα εκκλησίες στις Βρυξέλλες, θα αλλάξουν χρήση τα επόμενα είκοσι χρόνια, γιατί το «χριστεπώνυμο πλήρωμα» τις έχει ήδη εγκαταλείψει και δεν αποφέρουν πλέον οικονομικά! Στο Maastricht δε της γειτονικής Ολλανδίας εδώ και χρόνια μεγάλες εκκλησίες έχουν αλλάξει χρήση. Η πελώρια Δομινικανή εκκλησία του 13ου αιώνα έχει γίνει βιβλιοπωλείο, το «καλύτερο βιβλιοπωλείο του κόσμου», όπως το έχρησε η εφημερίδα The Guardian. Η Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Κόκκινου, με το κατακόκκινο καμπαναριό, στην κεντρική πλατεία, έχει μετατραπεί σε αίθουσα διδασκαλίας για μεταπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος του Ευρωπαϊκού Δικαίου, λόγω έλλειψης πανεπιστημιακών κτιρίων στην πόλη.

Το τραγικό: Στις Βρυξέλλες μια από τις εκκλησίες, κοντά στην κοσμοπολίτικη Λεωφόρο Luise, έχει εδώ και χρόνια αλλάξει την χρήση της και έχει μετατραπεί σε Bar-εστιατόριο! Μάλιστα από τα πιο high-class της πόλης, όπως με πληροφορούν … Και στο Αμβούργο της Γερμανίας μια εκκλησία έφτασε να γίνει τζαμί επειδή στην ενορία της αυξήθηκε ο μουσουλμανικός πληθυσμός ενώ αντίθετα λιγόστεψε επικίνδυνα ο χριστιανικός!

Μια αξέχαστη φίλη, η Μαρτίνα, όταν έβλεπε να κατρακυλούν αξίες και αρχές και ήθελε να κόψει τη συζήτηση, συνήθιζε να λέει: «Εϊ, ας αφήσουμε την εκκλησία νάναι εκκλησία στη μέση στο χωριό!». Ήταν γεννημένη στις αρχές του περασμένου αιώνα και είχαν δει πολλά τα μάτια της.

Αν ζούσε σήμερα το ίδιο θα έλεγε, θαρρώ και θα ταίριαζε απόλυτα!

No tags

3 comments

  • Ioanna Sahinidou · 07/04/2013 at 17:46

    Στην Αμερική εκκλησίες γίνονται cambaret, night club, οτιδήποτε. No problem! Στην Ελλάδα οι Ορθόδοξες εκκλησίες απαγορεύεται να αλλάξουν χρήση. Φανταστείτε με την κρίση, με τις συμπτύξεις, συγχωνεύσεις, ενοποιήσεις να κλείνανε τα εξωκλήσια και οι ναΐσκοι που δεν έχουν ποίμνιο. Φανταστείτε οι Βυζαντινοί ναοί περασμένων αιώνων να είχαν να διηγηθούν την ιστορία τους με αλλαγές χρήσης. Όπως ο Παρθενώνας, αρχαίος ναός που άλλαζε χρήσεις: χριστιανική εκκλησία, τόπος ενδιαίτησης Φράγκου άρχοντα, φρούριο, τζαμί με μιναρέ, τόπος λεηλασίας από τον Έλγιν, παραδίδεται στην αρχαιολογία. Η Αγιά Σοφιά γίνεται τζαμί, μετά μουσείο. Δεν ξέρω αν ένας ναός είναι αγιασμένος & ιερός ξεχωριστά, ο Θεός δεν κατοικεί σε χειροποίητους ναούς αλλά πάντα χαίρομαι όταν σε απομονωμένους τόπους μπαίνω σε ένα εξωκλήσι να σκεφτώ να προσευχηθώ ξέροντας ότι & άλλοι πέρασαν και άφησαν τα ίχνη τους. Στο εξωτερικό πολλές Καθολικές εκκλησίες έχουν & χρήση μουσείου, πληρώνεις εισιτήριο. Ο Διαμαρτυρόμενες εκτός των ωρών λατρείας είναι συνήθως κλειστές…

    Reply

  • Πολυξένη Μπούκη · 08/04/2013 at 12:09

    Το ανησυχητικό δεν είναι αυτή καθεαυτή η αλλαγή χρίσης του ναού- στο κάτω κάτω είναι μονάχα ένα οίκημα. Αυτό που πρέπει να μας προβληματίζει είναι ο λόγος για τον οποίο “κλείνει” μια εκκλησία:οι παλιοί φεύγουν, και οι νέοι δεν ενδιαφέρονται ποσώς για θέματα πνευματικά, χριστιανικά. Τι να την κάνουν την εκκλησία:

    Reply

  • Ειρήνη Κακαβελάκη · 08/04/2013 at 22:23

    Είδα μια υπέροχη εκκλησία στη Βοστώνη που η μισή είχε γίνει ανατολίτικο εστιατόριο και η άλλη μισή τράπεζα. Σίγουρα ο Θεός δεν κατοικεί σε κτίρια, αλλά μια τέτοια κατάληξη είναι θλιβερή. Ας φροντίζουμε να είναι Εκείνος πάντα στο θρόνο της καρδιάς μας.

    Reply

Leave a Reply

<<

>>