[whohit]Main[/whohit]

From Brussels With Love | Blog

May/14

18

Για μια άλλη Ευρώπη

Στις 25 Μαϊου 2014 θα εκλεγούν οι αντιπρόσωποι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για να την οδηγήσουν κατά ένα μεγάλο μέρος και για τα επόμενα πέντε χρόνια στις πολιτικές της. Από αυτές τις εκλογές εξαρτάται τόσο η δημόσια εικόνα της Ευρώπης, όσο και η επιρροή της στον διεθνή χώρο. Για πολλά και σημαντικά θέματα, που αφορούν όλους τους πολίτες, οι αποφάσεις λαμβάνονται στις Βρυξέλλες, μέσω και των αντιπροσώπων της κάθε χώρας και αυτό είναι λίγοι που το συνειδητοποιούν.

eu2014-debateΓια πρώτη φορά θα εκλεγεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το πρόσωπο που θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όσοι μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την τηλεμαχία (debate), την Πέμπτη το βράδυ, την πρώτη με συμμετοχή όλων των υποψηφίων, τον είδαν ήδη τον νέο πρόεδρο!

Είναι μόδα να λέει κανείς ότι είναι εναντίον της Ευρώπης, αλλά το βράδυ της Πέμπτης δεν ακούστηκε από κανέναν υποψήφιο κάτι τέτοιο, όσο και αν η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση αλλά και οι ευαίσθητες πολιτικές ισορροπίες σε πολλά κράτη μέλη έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζει η ΕΕ τα τελευταία χρόνια έχουν θύματα κυρίως χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, οι νέοι αυτών των χωρών, το μέλλον τους, να μη βρίσκουν δουλειά στον τόπο τους και να ξενητεύονται προς τον βορρά. Δεν άκουσα, όμως, κανέναν υποψήφιο να πει, «έξω από το ευρώ»! Μεγάλο το κόστος ενός τέτοιου εγχειρήματος, όταν μάλιστα δεν έχεις και σχέδιο για την επόμενη μέρα.

Την Πέμπτη το βράδυ, όλοι τους, άλλος βαριεστημένα και άλλος πιο ενεργητικά, διαβεβαίωσαν, ότι, αν εκλεγούν στη θέση του προέδρου, θα παλέψουν για μια Ευρώπη των ίσων ευκαιριών, της δημιουργίας θέσεων εργασίας για τους νέους και γενικά για μια άλλη Ευρώπη, την Ευρώπη του μέλλοντος. Ίδωμεν!

Στο τέλος έδειξαν στην τηλεοπτική κάμερα ένα φύλλο χαρτί, που κρατούσε ο καθένας και έγραφε, «Bring back our girls» (φέρτε πίσω τα κορίτσια μας), δείχνοντας έτσι την συμπαράστασή τους στις κάπου 230 μαθήτριες από τη Νιγηρία που εδώ και βδομάδες έχουν απαχθεί και κρατούνται όμηροι στα χέρια ισλαμιστικής οργάνωσης. Δεν έχει γίνει ευρέως γνωστό, αλλά οι μαθήτριες ανήκουν σε χριστιανικές κοινότητες στη χώρα τους. Πάλι η θρησκεία, ως αφορμή διενέξεων;

Ένας από τους στόχους του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την αυξημένη αρμοδιότητα που του παρέχει η Συνθήκη της Λισαβόνας, είναι να συμβάλει και στην προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στον ευρωπαϊκό χώρο αλλά και παγκοσμίως. Να μπορεί, με κάθε πολιτικό ή άλλο μέσο που διαθέτει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην επίλυση και θρησκευτικών διαφορών, όπως στη Νιγηρία, πριν είναι πολύ αργά! Η προστασία των χριστιανών σε ισλαμικές χώρες είναι με τον πλέον επίσημο τρόπο, στις προτεραιότητες της ΕΕ.

Κάποιοι, ίσως, σκεφτούν, ότι δεν τους αφορούν όλα αυτά γιατί δεν ανήκουν στα άμεσα καθημερινά τους προβλήματα και στα οικονομικά αδιέξοδα που οι περισσότεροι βρίσκονται. Γιατί να ψηφίσουν λοιπόν στις ευρωεκλογές, αν τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει για τους ίδιους; Η Νιγηρία βρίσκεται μακρυά και τα δικά τους παιδιά σε ασφάλεια κοντά τους …

Σίγουρα, με το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα λυθούν όλα τα προβλήματα της κάθε χώρας, πόσο μάλλον τα προσωπικά του καθενός. Αλλά δίνεται η ευκαιρία στον κάθε ευρωπαίο πολίτη να αποφασίσει με την ψήφο του, με όσο βάρος του αντιστοιχεί, τι είναι σημαντικό γι΄αυτόν και ποιά πορεία πρέπει η Ευρώπη, δηλαδή το σπίτι του, να ακολουθήσει για τα επόμενα πέντε χρόνια, κάνοντας έτσι το καθήκον του, ως πολίτης. Τίποτα παραπάνω! Με κριτικό πνεύμα, βέβαια …

No tags

No comments yet.

Leave a Reply

<<

>>