[whohit]Main[/whohit]

From Brussels With Love | Blog

Archive for July 17th, 2021

Δεν λέει να βρει το δρόμο του για τις Βρυξέλλες το φετινό καλοκαίρι. Να γράφει το ημερολόγιο 15 Ιουλίου 2021 και συ να αναρωτιέσαι αν όλα γύρω σου είναι στη σωστή τάξη και σειρά. Με θέρμανση μέσα στο σπίτι, κλειστά παράθυρα και μπαλκονόπορτες εξ αιτίας της ασταμάτητης βροχής, μέρες τώρα, και τις ειδήσεις να γίνονται όλο και πιο ανησυχητικές.

Έξω από το παράθυρο οργιάζει η Άνοιξη! Το παρτέρι με τις μαργαρίτες πιο πλούσιο από ποτέ. Μεγάλες υπέροχες μαργαρίτες, δυο-τρεις σε κάθε κοτσάνι, κανένα άλλο καλοκαίρι δεν τις θυμάμαι έτσι. Οι τριανταφυλλιές φορτωμένες τριαντάφυλλα, κόκκινα, κίτρινα, ροζ. Δεν μυρίζουν όμως … Μόνο οι λεβάντες ανάμεσα προσπαθούν να αναπληρώσουν τις καλοκαιριάτικες μυρωδιές, όσο τις αφήνει και αυτές το συνεχόμενο δυνατό ράπισμα της βροχής να ορθοστατήσουν. Η κορομηλιά καλοποτισμένη φέτος έκανε να! κάτι κορόμηλα. Νάρθει ο ήλιος μόνο να τα κοκκινίσει … Η βυσσινιά μας επίσης φορτωμένη, πλούσιο τραπέζι για τα κοτσύφια. Πού να βγει κανείς να τα μαζέψει μ’ αυτή τη βροχή. Προχθές που το επιχείρησα βάλτωσαν τα πόδια μου στο γρασίδι του κήπου. Δεν άντεχε η γη το τόσο νερό πιά στα σωθικά της και το έστελνε πίσω στην επιφάνεια και άκοπο όπως ήταν για μέρες το γρασίδι το έκρυβε καλά. Πλατς!

Στις ειδήσεις μιλούσαν για μεγάλες πλημμύρες στην ευρύτερη περιοχή και οι εικόνες που έδειχναν ήταν τρομακτικές. Σπίτια ολόκληρα είχαν παρασυρθεί από τα ποτάμια που είχαν ξεχειλίσει και αυτοκίνητα στοιβάζονταν στις γέφυρες, πάνω και κάτω, όπως το ρεύμα τα έφερνε. Δεκάδες ήδη οι νεκροί και οι αγνοούμενοι αμέτρητοι. Πολλοί αγνόησαν τις συνεχείς εκκλήσεις από ραδιοφώνου και τηλεόρασης να είναι προσεκτικοί με την σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει την Κεντρική Ευρώπη, μέρες τώρα, ή κάποιοι πίστεψαν ότι θα τα βγάλουν πέρα με τα ορμητικά νερά. Δαμάζεται η φύση;

Εικόνες απελπισίας και από τα κάμπινγκ, όπου έβλεπες ανθρώπους ανεβασμένους επάνω στα τροχόσπιτα να κουνούν απελπισμένοι τα χέρια για βοήθεια στο ελικόπτερο που πετούσε για να πάρει μια πρώτη εικόνα της καταστροφής. Ημερολογιακά είναι όμως καλοκαίρι και τα σχολεία έχουν κλείσει, οικογένειες -κυρίως αυτές!- είχαν από μήνες εξασφαλίσει μια θέση στη φύση, δίπλα στο ποταμάκι που κυλούσε όλο τον χρόνο ήσυχα στην κοίτη του των εβδομήντα εκατοστών. Σε κάποια σημεία η στάθμη του ανέβηκε προχθές στα οκτώ μέτρα, πιστέψτε με!

Χθες στις ειδήσεις άκουσα και για τον «πράσινο» Μαραθώνιο που κάνει η Ευρώπη με την Κίνα και την Αμερική. Επιδίωξη της Ευρώπης είναι η πρωτιά στην κλιματική ουδετερότητα ως το 2050, με μεγάλο ρίσκο και κόστος βέβαια για τους καταναλωτές, όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί. Το πολυαναμενόμενο πακέτο Fit for 55 που παρουσιάστηκε χθες στις Βρυξέλλες περιλαμβάνει 12 νομοθετικές προτάσεις για αναβάθμιση της υφιστάμενης ενωσιακής νομοθεσίας στους τομείς του κλίματος, της ενέργειας και των μεταφορών. Μια επείγουσα αποστολή που από σήμερα θα γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κρατών μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι όμως και μια πολιτικά άκρως λεπτή διαδικασία και θα κρατήσει κάποια χρόνια. Πάντως χθες η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο αρμόδιος για την ενέργεια Επίτροπος είχαν σύμμαχο, στην πρώτη αυτή δημόσια παρουσίαση του πακέτου, τον Bernd, έτσι που συνηθίζεται πλέον να δίνονται ονόματα στα ακραία φυσικά φαινόμενα. Όλοι καταλαβαίναμε, δυστυχώς, για ποιο ακριβώς πράγμα μιλούσαν, όταν έλεγαν για κλιματική αλλαγή και τα τοιαύτα. Οι χώρες που πλήττονται από τις φονικές καταιγίδες περισσότερο αυτές τις μέρες είναι οι Κάτω Χώρες, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Γερμανία, που σε πολλά σημεία το έδαφός τους είναι κάποια μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και με πολλά προχώματα να έχουν ήδη καταστραφεί από τις πλημμύρες.

Τυχαίο ότι ήταν ακριβώς αυτές οι χώρες που είχαν πρωτοστατήσει τότε παλιά μαζί με την Γαλλία και την Ιταλία, στην οικονομική αρχικά ένωση κρατών που αποτέλεσαν τον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σημερινή της μορφή; Στις ραγδαίες κλιματικές αλλαγές που συμβαίνουν σε ολόκληρο τον πλανήτη, πώς θα τα έβγαζαν πέρα σ’ αυτόν τον τομέα μόνα τους τα μικρά ευρωπαϊκά κράτη με κολοσσούς, όπως η Κίνα και η Αμερική; Το μέλλον; Τέτοια γεγονότα θα γίνονται όλο και πιο συχνά, λένε οι ερευνητές, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, όπου δυστυχώς ο ανθρώπινος παράγοντας έπαιξε και εδώ έναν μεγάλο ρόλο.

Όσο για το φετινό καλοκαίρι εύχομαι να βρει και πάλι το δρόμο του και νάρθει και προς τα δω …

No tags