[whohit]Main[/whohit]

From Brussels With Love | Blog

Apr/11

11

Άρωμα γιασεμιού

Το γιασεμί, αυτό που μοσκοβολάει δεν ευδοκιμεί στο βορρά. Δεν βλέπω την ώρα να το μυρίσω ξανά στην αυλόπορτα του σπιτιού μου …

Πώς το όνομά του παραπέμπει τελευταίως, σε πόλεμο, επανάσταση, σφαγές, αυτό είναι μια άλλη ιστορία: η ματωμένη ιστορία της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Τυνησία, Αίγυπτος, Αλγερία, Σαουδική Αραβία, Συρία, Ιορδανία, Υεμένη. Ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

Δεν γίνονται αμέσως κατανοητά από έναν ευρωπαίο τα αίτια για τις αιματηρές εξεγέρσεις στον πολύπαθο αυτό χώρο. Έτσι σκέφτηκε και το Συμβούλιο των Επισκόπων της Καθολικής Εκκλησίας,  της αντιπροσωπείας τους στις Βρυξέλλες και κάλεσαν σε δημόσια συζήτηση, στις 5 Απριλίου, αντιπροσώπους από τα μέρη εκείνα για να συζητηθεί το θέμα της θρησκευτικής ελευθερίας και η κατάσταση των χριστιανών της περιοχής, μεσούσης της επανάστασης του γιασεμιού.

Ακούστηκαν πολλά από τον Καρδινάλιο Naguib, της Καθολικής Κοπτικής Εκκλησίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας (μέχρι τώρα νόμιζα, ότι όλοι οι Κόπτες ήταν Χριστιανοί Ορθόδοξοι!), αλλά απάντηση στα ερωτηματικά μας δεν πήραμε. Τι απάντηση να πάρεις, όταν ευρωπαϊκά σκεφτόμενος, ρωτάς, αν, επ΄ευκαιρία, θα αλλάξει το σύνταγμα της Αιγύπτου και παίρνεις την απάντηση, πως ναί, αλλά η Σαρία, ο ιερός νόμος του Ισλάμ, θα συνεχίσει να μένει ως πρωτογενής και κύρια πηγή του συντάγματος. Ναι, υπάρχει φτώχεια στην Αίγυπτο, κοινωνικά προβλήματα,  αλλά δεν μπορούμε να μιλήσουμε για διωγμό των Χριστιανών, είπε. Και η νύχτα της Πρωτοχρονιάς;

Γύρω στις 59 θρησκευτικές μειονότητες υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή της μουσουλμανικής πλειοψηφίας. Όλων τα μάτια είναι στραμμένα εκεί, που δεν ξέρει κανείς το αύριο τι θα φέρει …

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνεχείς διακηρύξεις της (γιατί μένει μόνο στις διακηρύξεις …) υπεραμύνεται του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας, ως ακρογωνιαίου λίθου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την περιοχή.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών (World Council of Churches) και το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών  (Conference of European Churches), μαζί με τη Επιτροπή για τους Μετανάστες στην Ευρώπη (Commission for Migrants in Europe) σε κοινή ανακοίνωσή τους στις 7 Απριλίου, εξέφρασαν  την συμπαράστασή τους στον δοκιμαζόμενο από τον εμφύλιο πόλεμο, λαό της Λιβύης και κάλεσαν τα κράτη να ανοίξουν τα σύνορα και να δεχτούν όσους κατατρεγμένους δεν έχουν πιά σπίτι να γυρίσουν.

Πώς να ξαναμυρίσεις γιασεμί, χωρίς να πάει ο νους σου, σ΄όλα αυτά!

No tags

1 comment

  • mitsoms · 11/04/2011 at 21:23

    Καλησπέρα,

    δείτε εδώ μία ανάλυση μέσα από γράφημα που δείχνει γιατί η εξέγερση στην Αίγυπτο ήταν προβλέψιμη ακόμα και αν είχε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Θα το βρείτε νομίζω ενδιαφέρον.

    http://center24.blogspot.com/2011/04/blog-post_8778.html#axzz1J8aAKdl1

    Reply

Leave a Reply

<<

>>