[whohit]Main[/whohit]

From Brussels With Love | Blog

Feb/13

2

Για τα εγγονάκια της

From www.daanbrouwer.com

From www.daanbrouwer.com

Δεν είναι ότι κουράστηκε από τα καθήκοντά της, είπε, ώστε να θέλει να τα παρατήσει. Έφτασε όμως 75 χρόνων και μετά από 33 χρόνια στο καθήκον, θα επιθυμούσε στο εξής να έχει περισσότερο χρόνο για τα εγγονάκια της. Αυτά είπε η βασίλισσα της Ολλανδίας, Βεατρίκη, στο τηλεοπτικό διάγγελμα προς τον λαό της, πριν λίγες μέρες. Έτσι απλά, λοιπόν, παραιτήθηκε του θρόνου υπέρ του πρωτότοκου γιού της, που θα είναι σύντομα και ο μελλοντικός βασιλιάς των Κάτω Χωρών. Chapeau à Sa Majesté!

Κατ΄αρχάς να πω, ότι δεν είμαι καθόλου νοσταλγός της βασιλείας, κάθε άλλο μάλιστα. Απλά έτυχε, τελευταίως, να γίνονται πρωτοσέλιδα, στον τόπο που μένω, κάποια βασιλικά νέα, που μου κέντρισαν το ενδιαφέρον και με οδήγησαν σε κάποιους συνειρμούς, αυτό είναι όλο!

Εκτός αυτού, είναι να μη χαίρεται κανείς που κοτζάμ βασιλική γιαγιά ανακοινώνει επίσημα ότι θέλει να έχει χρόνο για τα εγγονάκια της! Χρόνο για απλές καθημερινές κι ανθρώπινες χαρές δηλαδή, που τις απολαμβάνει βασιλικά και ο κάθε θνητός, σε αναλογία βέβαια κι αν ο ίδιος το θέλει!

Το επί πλέον ενδιαφέρον στην είδηση ήταν, ότι ακόμη και μια βασίλισσα κατάφερε να «ξεκολλήσει» από τον θρόνο της και να «κάνει τόπο» στην νεότερη γενιά!

Παρατηρώ απ΄την άλλη, κυρίως στον ελλαδικό εκκλησιαστικό χώρο κάθε δόγματος, γηραιούς ιεράρχες και άλλους εκκλησιαστικούς άνδρες να προβαίνουν δημόσια σε βαρύγδουπες δηλώσεις, που πόρρω απέχουν από το αντικείμενό τους και, το σημαντικότερο, δεν ενδιαφέρουν το λαό, που για άλλα πονάει αυτή τη στιγμή και άλλα θέλει να ακούσει από τους ποιμενάρχες του.

Δεν λέει κανείς να παραγκωνιστούν, αλλά να παραμερίσουν και να σταθούν αρωγοί στο πλάι της νεότερης γενιάς, με την γνώση και την εμπειρία τους. Να πάψουν να δίνουν τη «γραμμή» στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, για θέματα που όσο εκείνοι με πείσμα τα βάζουν πάνω-πάνω στην ατζέντα – η πραγματικότητα τα σπρώχνει προς τα κάτω – αλλά οι ίδιοι, για τον άλφα ή βήτα λόγο, δεν το καταλαβαίνουν αυτό.

Ή μήπως αυτά είναι «ψιλά γράμματα» και τα αντιλαμβάνονται μόνο «βασιλικά» μυαλά;

No tags

3 comments

  • Markos Boussios · 03/02/2013 at 14:46

    ‘Οπως πάντα, τό σχόλιό σας- άρθρο θα το έλεγα – μου άρεσε πολύ. Έχω όμως τη γνώμη πως η μανία της λεγόμενης “ανανέωσης”, όσον αφορά στην πολιτική ιδιαίτερα, έφερε τη χώρα μας-και όχι μόνο τη χώρα μας- στη σημερινή κατάσταση. Τα πτυχία και τα νιάτα πήραν τη θέση της πείρας και της σοφίας, και να το αποτέλεσμα! Πρώτος το έκανε αυτό ο γιός του Σολομώντος ο Ροβοάμ, με το να μη δεχτεί τη συμβουλή των πρεσβυτέρων, που ήταν τόσο σοφή, αλλά των συνομηλίκων του νέων που ήταν πιο σύμφορη σ΄αυτόν, με αποτέλεσμα τον διχασμό του Ισραήλ στα δυο βασίλεια! Πρόκειτα βέβαια για ένα μεγάλο θέμα με πολλές πλευρές!

    Reply

  • Ioanna Sahinidou · 04/02/2013 at 07:04

    Διάβασα άρθρο το οποίο ο νεαρός Νίκος Κοσμίδης σχολίασε: “Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, μέσω του Βατικανού, ανακοίνωσε την «αδυναμία» πολλές φορές να παρακολουθήσει τις εξελίξεις στον χώρο των νέων και να δώσει πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματά τους με ένα σύγχρονο τρόπο. Αναμφίβολα δεν είναι η μόνη. Τουλάχιστον εκεί δείχνουν να προσπαθούν ή έστω να παραδέχονται το γεγονός…” Αναπτύσσονται ηλεκτρονικοί πολιτισμοί ταχύτητας, σκληρών ανταγωνισμών, εκκοσμίκευσης. Είναι αδύνατο η προηγούμενη γενιά να τους παρακολουθήσει. Ανανέωση όμως σημαίνει να φύγουν οι παλαιοί και να έρθουν οι νέοι; Η μάχη των γενεών οδηγεί σε απόρριψη των μεν από τους δε και αγώνα για εξουσία. Πώς θα γίνει ‘υγιής ανανέωση’, πώς θα μεταφερθεί η πείρα, πως θα διακρίνουν οι νέοι τις διαχρονικές αξίες που παίρνει ο άνεμος;

    Reply

    • Anonymous · 04/02/2013 at 13:18

      Δε χρειάζεται να φύγουν οι μεγαλύτεροι, χρειάζεται να σκάψουν το αυλάκι του μέλλοντος έτσι ώστε να διοχετευτεί η ορμή των νεώτερων στη σωστή κατέυθυνση

      Reply

Leave a Reply

<<

>>