Η Μεταρρύθμιση και η Ανάπτυξη των Επιστημών

Η Μεταρρύθμιση δεν περιορίστηκε στο θρησκευτικό χώρο. Στην πορεία της ιστορίας των χωρών όπου εκείνη επικράτησε, οι συνθήκες για την ανάπτυξη των επιστημών και της τεχνολογίας ήταν θετικές για τη ραγδαία ανάπτυξή των στον 16ο και 17ο αιώνα.

Ο προτεσταντισμός ως θρησκεία της ελευθερίας οδήγησε σε ελευθερία σκέψης, πίστης και έρευνας και στην ελευθερία ορθολογικής διείσδυσης του κόσμου. Η επιστημονική έρευνα βασίστηκε αρχικά στην μεταρρυθμιστική πεποίθηση ύπαρξης ενός Νομοθέτη και Δημιουργού. Η πίστη στη σταθερή βούλησή του Θεού ήταν αυτό που προσέφερε βεβαιότητα για τα θεμέλια της φύσης και την πορεία της ιστορίας.

Με την επέκταση της έννοιας του «γενικού ιερατεύματος» σε όλους τους πιστούς η Μεταρρύθμιση ενθάρρυνε τους επιστήμονες να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους από κάθε είδους εκκλησιαστική ή φιλοσοφική αρχή στο χώρο της γνώσης. Η επιστημονική μέθοδος προϋπέθετε και την ενασχόληση με το πείραμα, αναπόσπαστο μέρος της μεταρρυθμιστικής σημασίας της εργασίας.

Όμως, ένα από τα σημαντικότερα επιχειρήματα για την επιρροή της Μεταρρύθμισης, θα πρέπει να θεωρηθεί ίσως η κατά λέξη ερμηνεία της Βίβλου – χαρακτηριστικό του πρώιμου προτεσταντισμού – που οδήγησε στην κατάργηση της θρησκευτικής σημασίας των φυσικών αντικειμένων, δημιουργώντας τις συνθήκες για να ανθήσουν οι επιστήμες.

Διαβάστε όλο το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Αστήρ της Ανατολής», τεύχος Μάη 2017. Κατεβάστε το εδώ: Reformation+Science-final